4 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/18

Tek çıkış yolu devrimci sınıf hareketi
Saray çetesi yönetemiyor, burjuva muhalefet aciz!
İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu: Yaşasın 1 Mayıs!
İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı
Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs
Gebze’de 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!
Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!
Türkiye’de her yer 1 Mayıs!
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları
Devrimci miras yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamaları
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!
Almanya’da işyeri işçi temsilcilikleri seçimleri
“Üniversiteme dokunma” eylemleri üzerine...
Denizler’in yolu devrime çıkar!
Bataklık
Dünyanın en güzel serçesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gebze’de 1 Mayıs

 

Gebze’de 1 Mayıs, saat 09.30’da Trafo Meydanı’nda toplanma ile başladı. Kollarda toplanan sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve örgütler saat 10.00’da Numan Dede Caddesi’nden yürüyüşe başladı.

Gebze Sendikalar Birliği pankartı arkasında sendikalar sırasıyla yer aldı. Petrol-İş’te örgütlendikleri için işten atılan Flormar işçileri en önde yürüdü.

Çoğu petrokimya sektöründen 5 bini aşkın işçi ve emekçi Gebze 1 Mayıs’ındaydı.

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin yanı sıra İstanbul 1 ve 2 No’lu şubelerle Kocaeli şubesi de Gebze 1 Mayıs’ında fabrika pankartları ile yer aldılar. 1 Mayıs’ın en kitlesel korteji Petrol-İş’teydi. Yakın zamanda iş kolu tespiti bilirkişi tarafından yapılan ve davası devam eden Chinatool Otomotiv ile  Plascam, Cambro Özay, Mecaplast (Novares), Alpla, Mutlu Akü, Mefar İlaç, Sandoz-Novartis ve birçok fabrika kendi pankartları ile kortejlerini oluşturdular.

Kitlesellikleri ile dikkat çeken diğer sendika korteji Tez Koop-İş Sendikası ile Tek Gıda-İş Sendikası’ydı. Diğer işçi sendikaları olarak, Kristal-İş, Belediye-İş, Umut-Sen, Basın-İş ve Çelik-İş 1 Mayıs’a katıldı.

Kamu emekçileri sendikalarından Eğitim Sen ve Eğitim-İş vardı. Ayrıca Emekli Sen ile TMMOB Gebze ve Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu vardı.

Sendikaların ardından sırasıyla CHP, HDP, EMEP, TKP 1920, BDSP, Birleşik Haziran Hareketi, Darıca Emekçi Kültür Derneği, Demokratik Alevi Federasyonu yürüyüş gerçekleştirdiler.

Saat 11.00’e doğru alana girişler başladı. Arama noktasında, polisler gerilimi arttırdılar. Çanta aramasında kalemlere el konuldu. Toplanan kalemler yeşillik alana atıldı. EMEP kortejinin aranmasında tartışma çıkarken, BDSP ve EMEP sloganlarla alana girdi.

Tüm kitle alana girdikten sonra program başladı. Saygı duruşunun sonrasında Gebze Sendikalar Birliği adına Süleyman Akyüz konuştu. Akyüz konuşmasında, 1 Mayıs’ın tarihçesini anlattıktan sonra Gebze 1 Mayıs’ının önemi ve bugüne kadarki ortak kutlama geleneğini vurguladı. Konuşmasında, “Savaşın ve terörün bedelini emekçiler, işçiler ödüyor. Sermaye için savaşmak istemiyoruz. OHAL keyfi yasakların, işten atmaların gerekçesi yapılıyor. OHAL derhal kalkmalıdır. Seçim öncesi 1 Mayıs alanından sesleniyoruz; işçiler seçimini demokrasiden yana yapacaktır. Geçim sıkıntısı büyüyor, ekonomik büyümede işçilerin payına düşen bir şey yok” diyen Akyüz, iş cinayetlerine ve şeker fabrikalarının satılmasına da değindi. Konuşmasını sermayenin diktatörlüğünün değil işçi demokrasisinin istendiği vurgusu ile sonlandırdı.

Konuşmanın ardından bir işçi yazdığı 1 Mayıs şiirini okudu. Grup 6,5 ve Fevzi Kurtuluş da sahnede türkü ve marşlarıyla yer aldı.

Dinleti sürerken 1 Mayıs alanına evliliklerini meydanda tamamlayan çift geldi.

Gebze’deki programın devamında Gebze İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu vardı. Ancak müzik topluluğu sahneye çağrılmadan program sonlandırıldı. Gerekçe olaraksa polis engellemesi gösterildi. Bunun üzerine Gebze İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu alanda dinletisini gerçekleştirdi. Dinleti sonrası, müzik topluluğu adına yapılan konuşmada, programda yer almalarına rağmen polis gerekçe gösterilerek engellendikleri ifade edildi. Bu tutuma ortak olan sendika bürokratları protesto edildi.

Konuşmanın sonrasında müzik topluluğunun dinletisi sona erdi.

 

 

 

 

Türkülerimizin gücü yasaklarınızı aşar

 

Gebze 1 Mayıs’ı Türkiye’nin işçi katılımı en yüksek mitinglerini gerçekleştiriyor. Her yıl sayı değişse de Gebze 1 Mayıs’ının Türkiye toplamında önemli bir yeri olduğu bir gerçek. Gebze’deki sendikaların çoğu örgütlü oldukları fabrikaları alana taşımaya çalışıyorlar. Fabrika pankartları ile gelen işçi arkadaşlar da azımsanmayacak bir sayıda.

Alanlara taşımak bir yönü, alanı sahiplendirerek sonuna kadar kalmasını sağlamak bir yönü, işçilerin o alandan değişimle çıkmasını sağlayacak bir program hazırlamak ise bir başka yönü. Geçen seneki 1 Mayıs’ı hatırlatmak istiyorum öncelikle. Bu seneye göre çok daha kalabalıktı. Katılan işçi sendikasının sayısı da fazlaydı, katılım da. Programda konuşmaların içeriği, niteliği kadar başka yönleri ile programı güçlendirecek şeyler olması önemlidir. Eğer bir müzik dinletisi olacaksa bunun da bir niteliği olmalı. Geçen sene bir müzik grubu vardı. Sahneye çıkış, kıyafetler nasıl bir dinleti olacağı noktasında ilk izlenimi yaratmıştı. Ve yüzlerce, binlerce işçiye seslenilen şarkı şuydu: “Ben yoruldum hayat gelme üstüme”.

Bu örnek benim için çarpıcı ve önemlidir. Çünkü bir sene boyunca işçi arkadaşlarım tarafından en çok konuşulan şey buydu. Ve bu senenin müzik programının iyi olması gerektiğiydi. Türkülerimiz, marşlarımız da bize mücadele enerjisi veren, devrimci bir ruha kavuşturan özelliklere sahiptir. Birçok kişi ilk politizasyonunu, ilk sahiplenmesini devrimci türkü ve marşlarla yaşamıştır. 1 Mayıs mücadele ve dayanışma günü ise türküler de buna uygun olmalı.

Bu sene Gebze 1 Mayıs’ında müzik açısından geçen seneyi aşan bir program vardı. Ama sendikal anlayışta bir ilerleme olmadığı açık. Bu sene 1 Mayıs programında yer alan Gebze İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu’nun sahneye çıkışı engellendi. Sıraları gelmek üzereyken sahnenin yanına kadar çağrılıp sonra programın bittiğinin anonsu yapıldı. Nedeni sorulduğunda “emniyet” gerekçe gösterildi. Sunulan gerekçe ile Gebze Sendikalar Birliği’nin, kendi düzenlediği programa sahip çıkamadığı, yasakçı tutuma ortak olduğu, yani ufku ve düzeyi bir kez daha açığa çıkmıştır.

Kocaeli’den bir sınıf devrimcisi

 

 

 

 

Gebze’de kalem korkusu!

 

Devletin baskısı her geçen gün artıyor. Bu baskı ve terörün birçok örneğini polis terörü ile görüyoruz. Gebze’de gerçekleşen 1 Mayıs mitinginde üst ve çanta aramasında da baskıcı, onur kırıcı muameleler yaşandı. Çanta aramalarında bulunan kalemler toplandı. “Kalemlerin delici özelliği varmış, talimat gelmiş” diye açıkladılar. Ve toplanan kalemler miting alanının dışında yeşillik bir alana fırlatıldı. Arama sonrasında yeşilliğin üzeri kalem bahçesine dönüşmüştü.

Denetimi arttırarak, baskı ve zorla işçi ve emekçilerin 1 Mayıs alanında denetim kurmaya çalışıyorlar. Onların bariyerleri, arama noktaları, polisleri emekçilerin mücadele isteğini azaltamayacaktır.

Bu ülkenin sermayesi de, hükümeti de kalemden korkarlar biliyoruz. Kendi sözcülüğünü yapmayan kalemlerden...

Gebze’den bir sınıf devrimcisi

 
§